Skip to main content
Netherlands

Landengroep 2

Landengroep 2

Australië, Canada, Japan, Monaco, Nieuw-Zeeland, Vaticaanstad, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea.

  • Gasten uit landengroep 2 hoeven op basis van hun nationaliteit geen Visum Kort Verblijf (VKV) aan te vragen en mogen maximaal 90 dagen binnen 180 dagen in Nederland/Schengengebied verblijven zonder visum. Dit wordt 'verblijf in de vrije termijn' genoemd. Deze groep moet wel in het bezit zijn van een geldig paspoort of ander geldig grensoverschrijdingsdocument.

    De maximale duur van een visum alsook van de vrije termijn is 90 dagen binnen 180 dagen. Dit betekent dat iemand die 90 dagen in het Schengengebied is geweest, pas weer terug mag komen nadat hij 90 dagen buiten het gebied is geweest. Als iemand de 90 dagen periode niet in een onafgebroken termijn opneemt, maar in kortere perioden, dan dient te worden gekeken of de persoon terugkijkend per dag voldoet aan de 90 binnen 180 dagen regel én vooruitkijkend dat iemand zal voldoen aan deze regel. De Europese Commissie heeft een calculator ontwikkeld om na te gaan of het verblijf nog binnen de 180 dagen valt.

  • Wanneer uw gast uit landengroep 2 langer dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven, dan wordt het verblijf aangemerkt als lang verblijf en heeft uw gast een verblijfsvergunning nodig. Hierbij is de Nederlandse Vreemdelingenwet van toepassing. De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) voert de Vreemdelingenwet uit. 

    Verblijfsvergunning (VVR)

    Een verblijfsvergunning ziet eruit als een plastic kaart ter grootte van een bankpasje. Met dit document wordt legaal verblijf in Nederland aangetoond. Een verblijfsvergunning wordt altijd voor een bepaald doel verleend (bijvoorbeeld voor studie, werken als kennismigrant etc.). Met de verblijfsvergunning kan uw gast Nederland in- en uitreizen en door het Schengengebied reizen. Het verblijf in andere Schengenlanden is echter beperkt tot maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Als uw gast langer in een ander Schengenland wil verblijven, zijn de immigratieprocedures van dat land van toepassing.

    Aanvraag verblijfsvergunning (VVR)

    Alleen een werkgever/gastinstelling kan een verblijfsvergunning voor wetenschappelijk personeel aanvragen. Daarvoor moet de werkgever/gastinstelling wel eerst bij de IND geregistreerd zijn als erkend referent. Een werkgever kan zich bij de IND laten registreren als erkend referent. Als erkend referent zorgt u ervoor dat het dossier van de vreemdeling compleet is en dat de vreemdeling met zorg is geselecteerd. De IND geeft op uw woord (via de verklaring) een verblijfsvergunning af, achteraf wordt er gecontroleerd.

    Referentschap

    Verschillende soorten referenten

    • Gewone referent:
      • Particuliere referent (individueel persoon): referent voor een gezinslid. Een particuliere referent kan zich niet laten erkennen;
      • Zakelijke referent: werkgevers bij arbeid in loondienst, seizoenarbeid, lerend werken (stagiairs en praktikanten) of houders van een Europese blauwe kaart.
    • Erkende referent:
      • Verplicht erkende referent: bij studie, uitwisseling (au pair en via een uitwisselingsorganisatie), wetenschappelijk onderzoeker in de zin van richtlijn 2016/801 en kennismigrant;
      • Onverplicht erkende referent: werkgevers bij arbeid in loondienst, seizoenarbeid, lerend werken (stagiairs en praktikanten) of houders van een Europese blauwe kaart kunnen zich vrijwillig laten erkennen. Als een verblijfsvergunning wordt aangevraagd, dan is erkenning als referent niet verplicht, maar wel mogelijk.

    Aanvraag referentschap

    Het is mogelijk om voor meerdere categorieën tegelijk erkenning aan te vragen. Voor elke categorie erkenning moeten dan leges worden betaald. Erkenning kan worden aangevraagd voor de hier bovengenoemde categorieën: studie, uitwisseling, onderzoek en arbeid.

    Rechten en plichten erkend referentschap

    • Rechten:
      • Een erkend referent heeft toegang tot versnelde procedures. Dit houdt in dat de IND er naar streeft om binnen twee weken te beslissen op een aanvraag voor een machtiging voorlopig verblijf (MVV) en/of VVR. Een erkend referent mag een gecombineerde aanvraag voor de MVV en VVR indienen, de zogenaamde TEV-procedure (Toelating en Verblijf). De erkend referent hoeft de IND niet een compleet dossier toe te sturen, maar kan volstaan met het indienen van een eigen verklaring. Daarmee verklaart de referent dat de vreemdeling aan de voorwaarden voldoet voor verlening van een MVV en/of VVR. De IND controleert de aanvragen steekproefsgewijs. De erkend referent heeft een vast aanspreekpunt bij de IND.
    • Plichten:

    Verspoepelde procedures

    Voor wetenschappelijk personeel zijn twee verblijfsvergunningen van toepassing met versoepelde administratieve procedures en voordelige voorwaarden, namelijk de Kennismigrantenregeling en de Verblijfsvergunning onderzoeker EU richtlijn 2016/801. Om een vergunning in deze twee regelingen aan te kunnen vragen dient u als werkgever bekend te zijn als erkend referent. 

    Een versoepelde procedure biedt een snellere doorlooptijd. De beslissing op de eerste aanvraag ligt in de praktijk op 2 weken (let op: verlengingen duren doorgaans langer). Ook is er één aanvraagprocedure voor het inreisvisum (MVV) en de verblijfsvergunning (VVR), de zogenaamde TEV-aanvraag. De vergunning wordt verstrekt voor de duur van het hele verblijft (tot een maximum van 5 jaar) en de werkvergunning zit in de verblijfsvergunning verwerkt. Daarnaast is het meenemen van partners/kinderen ook een versneld proces en krijgt de partner vrij toegang tot de arbeidsmarkt.

    U kunt de gehele EU richtlijn 2016/801 hier downloaden.

    Een overzicht van de leges met betrekking tot de Kennismigrantregeling en de EU richtlijn 2016/801 kunt u vinden op de IND website.

    Zoekjaar hoogopgeleiden

    Het ‘zoekjaar hoogopgeleiden’ geeft hoogopgeleide vreemdelingen, tot drie jaar na afstuderen, promoveren of wetenschappelijk onderzoek doen, een jaar de tijd om een baan als kennismigrant te vinden of een innovatief bedrijf te starten. Gedurende dit jaar zijn zij vrij op de arbeidsmarkt. Het zoekjaar dient te worden aangevraagd door de betrokkene zelf. Lees meer op de website van de IND over het zoekjaar van hoogopgeleiden.

  • TWV

    Voor gasten die in de academische wereld komen werken, hoeft u in de meeste gevallen geen Tewerkstellingsvergunning (TWV) aan te vragen. Waarschijnlijk komt uw gast in aanmerking voor een verblijfsdoel waarbij zij mogen werken zonder TWV. Meer informatie over de TWV en eventuele vrijstellingen vind u hier: Tewerkstellingsvergunningen (TWV).