Skip to main content
Netherlands

Terugkeervisum

Oosterscheldekering, Jurgen Huiskens

Terugkeervisum

Deze pagina bevat informatie over het terugkeervisum. Als uw gast wil reizen voordat hij zijn (nieuwe) verblijfsvergunning heeft ontvangen, is zo’n visum wellicht nodig.

Wat is het en voor wie?

Een terugkeervisum is een sticker die in het paspoort wordt geplakt. Met deze sticker kan uw gast terugkeren naar Nederland als hij nog geen (nieuwe) verblijfsvergunning heeft. Een terugkeervisum is soms nodig voor gasten uit landengroep 4. Bekijk de visawizard om te bepalen in welke landengroep uw gast valt.

Geen terugkeervisum nodig als…

In de volgende gevallen is een terugkeervisum nooit nodig:

  • Uw gast heeft de nationaliteit van een land uit landengroep 1, 1a, 2 of 3. In dat geval heeft hij alleen een geldig paspoort nodig om terug te kunnen keren naar Nederland.
  • Uw gast is ingereisd met een geldige MVV (D-visum). Hij moet dan wel terugkeren naar Nederland voordat 90 dagen zijn verstreken vanaf de eerste datum van inreis.
  • Uw gast heeft een Nederlandse verblijfsvergunning. Hij moet dan wel terugkeren naar Nederland voordat de geldigheidsduur van de verblijfsvergunning afloopt.

Lees meer over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor een terugkeervisum.

Indienen van de aanvraag

Uw gast moet een aanvraag voor een terugkeervisum zelf indienen bij het regionale IND-loket. Dit kan alleen op afspraak. U kunt een afspraak maken bij de IND via 088-0430430. Als alles in orde is, wordt het terugkeervisum bij de afspraak direct afgegeven.

Benodigde documenten

Uw gast moet altijd zijn paspoort meenemen. Dit moet nog minimaal drie maanden geldig zijn. Als de vorige verblijfsvergunning is gestolen of zoekgeraakt moet hij ook een proces-verbaal kunnen laten zien. De IND zal uw gast bij het maken van de afspraak laten weten of hij nog andere stukken mee moet nemen.

De leges voor afgifte van een retourvisum bedragen € 150.

 

Meer informatie over het terugkeervisum vind je hier.