Skip to main content
Netherlands
NEWS15 Dec 2016News for employers

Regelgeving stages internationale studenten verruimd

christophe

Internationale studenten kunnen in het kader van hun studie in Nederland nu ook een stage lopen als dit geen verplicht onderdeel is van het curriculum. Hierdoor kunnen meer buitenlandse studenten een stage doen. Dat kan de kansen op het vinden van een passende baan vergroten.

 

Tot nu toe was het voor studenten van buiten de Europese Unie alleen mogelijk om een stage te lopen als dat noodzakelijk was voor het afronden van de studie. Op eigen initiatief een stage doen, naast het vaste studieprogramma, was niet mogelijk. Dit probleem speelde vooral in het wetenschappelijk onderwijs, waar een stage maar zelden onderdeel is van het curriculum.

De wijziging is vastgelegd in het Besluit Uitvoering Wet Arbeid Vreemdelingen (Buwav). Daarin is nu opgenomen dat een stage relevant moet zijn voor de opleiding. Voorheen gold de bepaling dat een stage noodzakelijk moest zijn voor de voltooiing van de opleiding.

Relevant voor de opleiding

Met relevant wordt bedoeld dat de stage bijdraagt aan de studie of aan een eerste stap naar het soort baan die een logisch vervolg is op de studie. De onderwijsinstelling bepaalt de relevantie van een stagevoorstel. In de stageovereenkomst zijn evaluatiemomenten ingepland en leerdoelen vastgelegd. Op die manier wordt een vinger aan de pols gehouden dat het om een leersituatie gaat.

Het leeraspect wordt benadrukt om te voorkomen dat een werkgever een stageplaats gebruikt om een goedkope arbeidskracht in te zetten omdat een stagevergoeding niet vereist is.

Niet voor extern geworven stagiairs

Voor internationale studenten die in het kader van hun buitenlandse opleiding in Nederland een stage lopen, geldt deze nieuwe regelgeving niet. Dit betekent dat zij nog steeds alleen een verplichte stage mogen lopen.

Herziene stageovereenkomst

Een andere wijziging is dat er een vernieuwde overeenkomst is opgesteld voor de internationale stages. Deze is tot stand gekomen na consultatie van onder meer het Cospa-netwerk en is afgestemd met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het UWV en de Inspectie SZW. Deze stageovereenkomst is opgenomen in het Buwav en heeft daardoor meer gewicht. De vernieuwde stageovereenkomst is te vinden op de website van Nuffic.