Skip to main content
Netherlands

Zoekjaar hoogopgeleiden

Oosterscheldekering, Jurgen Huiskens

Zoekjaar hoogopgeleiden

Het ‘zoekjaar hoogopgeleiden’ geeft hoogopgeleide vreemdelingen, tot drie jaar na afstuderen, promoveren of wetenschappelijk onderzoek doen, een jaar de tijd om een baan als kennismigrant te vinden of een innovatief bedrijf te starten.

Een kennismigrant is in dit geval iemand die in dienst treedt bij een werkgever die bij de IND geregistreerd staat als zijnde gerechtigd om kennismigranten naar Nederland te halen. De kennismigrant dient in 2018 minimaal €2.314,- (ex. vakantiegeld) bruto per maand te verdienen (dit bedrag wordt jaarlijks opnieuw geïndexeerd). Lees meer informatie over kennismigranten.

Doelgroep

U hebt in de afgelopen 3 jaar:

  • een geaccrediteerde bachelor- of masteropleiding in Nederland afgerond.
  • wetenschappelijk onderzoek verricht. U had in Nederland een verblijfsvergunning met als doel wetenschappelijk onderzoek in de zin van richtlijn 2005/71/EG of een verblijfsvergunning met als doel arbeid als kennismigrant voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek.
  • een postdoctorale opleiding van ten minste een academisch jaar (minimaal 10 maanden) in Nederland afgerond.
  • een opleiding afgerond in het kader van de Wet op het specifiek cultuurbeleid.
  • een opleiding afgerond in het kader van het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • een mastergraad behaald in het kader van een Erasmus Mundus Masters Course.
  • een bij ministeriële regeling aangewezen hoger onderwijsopleiding afgerond.
  • aan een aangewezen buitenlandse onderwijsinstelling* een masteropleiding, een promotietraject of een postdoctorale opleiding afgerond of u bent gepromoveerd en u hebt:
    • een minimale score behaald van 6.0 bij het International English Language Testing System
    • een minimale score behaald van 6.0 in een Engelse taaltest zoals opgenomen in de Gedragscode internationale student hoger onderwijs
    • een diploma, certificaat of document als bedoeld in artikel 2.3, eerste lid, van het Besluit inburgering
    • de masteropleiding, het promotietraject of de postdoctorale opleiding gevolgd in het Engels of het Nederlands

* Aangewezen buitenlandse onderwijsinstellingen zijn de onderwijsinstellingen opgenomen in de top 200 van de algemene ranglijsten of in de top 200 van de beschikbare ranglijsten per vakgebied - die overeenkomen met het vakgebied waarin u bent afgestudeerd of gepromoveerd - van:

  • Times Higher Education World University Rankings
  • QS World University Rankings
  • Academic Ranking of World Universities

Bron: IND

Vrij op de arbeidsmarkt, geen TWV nodig

De werkgever hoeft niet over een tewerkstellingsvergunning (TWV) te beschikken voor een werknemer met een verbliifsvergunning zoekjaar hoogopgeleiden.

Gezin

Gezinshereniging is toegestaan, maar in dat geval gelden de normbedragen voor ‘verblijf bij partner’. De partner is, net als de hoofdaanvrager van het zoekjaar, vrij op de arbeidsmarkt.

Bijstandsuitkering ontvangen niet mogelijk

Gedurende het jaar heeft de vreemdeling geen recht op het ontvangen van een bijstandsuitkering. Als hij een beroep doet op de openbare kas, kan de verblijfsvergunning worden ingetrokken.

Verlengen niet mogelijk

Aan het einde van het zoekjaar kan de verblijfsvergunning niet worden verlengd. De houder van de verblijfsvergunning is verplicht om tijdig (voor afloop van zijn huidige vergunning) een wijziging van de beperking aan te vragen of na afloop van de verblijfsvergunning Nederland te verlaten.

Het zoekjaar kan wel meerdere keren aangevraagd worden. Dit kan echter niet op basis van dezelfde graad of hetzelfde onderzoek, maar wel als er een nieuwe graad is behaald of een nieuw onderzoek is afgerond.

Meer informatie over deze regeling kunt u hier vinden.