Skip to main content
Netherlands

Verblijfsvergunning

[[{"fid":"23573","view_mode":"default","attributes":{"alt":"Oosterscheldekering, Jurgen Huiskens","title":"Oosterscheldekering, Jurgen Huiskens","height":"342","width":"1440","class":"media-element file-default ecl-media-container__media","data-picture-mapping":"picture_stage_content"},"fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Oosterscheldekering, Jurgen Huiskens","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Oosterscheldekering, Jurgen Huiskens","data-picture-mapping":"picture_stage_content"},"type":"media"}]]

Verblijfsvergunning

Wanneer uw (niet EU-)gast langer dan 90 dagen in Nederland wil verblijven, wordt het verblijf aangemerkt als lang verblijf. Uw gast heeft dan een verblijfsvergunning nodig om in Nederland te verblijven. Op lang verblijf is de Nederlandse Vreemdelingenwet van toepassing. De Immigratie- en NaturalisatieDienst (IND) voert de Vreemdelingenwet uit, zij bepalen of iemand een verblijfsvergunning krijgt.

Is uw gast EU-EER- of Zwitsers onderdaan, dan heeft hij geen verblijfsvergunning nodig om in Nederland te wonen en werken.

Wat is een verblijfsvergunning

Een verblijfsvergunning ziet eruit als een plastic kaart ter grootte van een bankpasje. Met dit document toont uw gast aan dat hij legaal in Nederland verblijft. Een verblijfsvergunning wordt altijd voor een bepaald doel verleend. bv studie, werken als kennismigrant etc. Met de verblijfsvergunning kan uw gast Nederland in- en uitreizen. Ook mag hij door het Schengengebied reizen. Het verblijf in andere Schengenlanden is echter beperkt tot maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Als uw gast langer in een ander Schengenland wil verblijven, zijn de lokale immigratieprocedures van dat land van toepassing.

Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV)

In veel gevallen heeft de gast een visum nodig om door de grens te komen. Dit inreisvisum heet een MVV (machtiging voorlopig verblijf) en is een sticker in het paspoort.

 

Verblijfsvergunning: soepele procedures van toepassing

Voor wetenschappelijk personeel zijn twee verblijfsvergunningen van toepassing met versoepelde administratieve procedures en voordelige voorwaarden:

  1. Kennismigrantenregeling
  2. Wetenschappelijk onderzoeker in het kader van EG/2005/71

De voordelen

  • Snelle doorlooptijd. Beslissing op aanvraag ligt in de praktijk op 2 weken.
  • Eén aanvraagprocedure voor inreisvisum (MVV) en verblijfsvergunning.
  • Vergunning wordt verstrekt voor de duur van het hele verblijf (tot maximaal 5 jaar).
  • Werkvergunning zit in de verblijfsvergunning verwerkt.
  • Meenemen van partners/kinderen, verloopt ook versneld.
  • Partner krijgt vrij toegang tot de arbeidsmarkt.
  • Digitale aanvragen indienen is mogelijk

De verblijfsvergunning kennismigrantenregeling en onderzoekersrichtlijn kunnen alleen

Aanvraag verblijfsvergunning

Alleen een werkgever/gastinstelling kan een verblijfsvergunning voor wetenschappelijk personeel aanvragen. Daarvoor moet de werkgever/ gastinstelling wel eerst bij de IND geregistreerd zijn als erkend referent.